Autodrom připravil pro novináře zážitkový program

27.10.2017 14:49

Společnost AUTODROM MOST ve spolupráci s Ústředním automotoklubem České republiky (ÚAMK) přichystala začátkem října pro novináře z celostátních médií zážitkový program na výcvikových plochách polygonu. Byl zaměřený na bezpečnost silničního provozu a přípravu automobilu na zimní období a skládal se z teorie a praktické části pod dohledem zkušeného instruktora autodromu. Reportáže ze zážitkového programu zájemci najdou zde a zde.

Novináři se dozvěděli, jak co nejlépe připravit automobil na zimu, kdy a kde jsou povinné zimní pneumatiky, jak je správně vybrat a načasovat jejich přezutí a jaké nástrahy čekají na řidiče letošní zimu v zahraničí. Seznámili se také s výsledky testů zimních a celoročních pneumatik.

V praktické části si pak pod dohledem odborníků vyzkoušeli řízení vozu se simulovanou oční vadou při průjezdu slalomem z kuželů. Na kluzné ploše pak za volantem zažili rozdíly v chování auta s obutými novými zimními pneumatikami či kombinací starých a nových pneumatik. Závěrem se přesvědčili, co se děje v kabině vozu při krizovém brzdění s dobře a špatně umístěným nákladem z rychlosti 90 kilometrů v hodině. Své zkušenosti mohli přímo na místě konzultovat s expertem na pasivní bezpečnost certifikační společnosti TÜV SÜD Martinem Škopkem a lékařkou z pražské oční kliniky DuoVize Kateřinou Pulchartovou.

„Po zkušenosti, kdy jsem dostal pekelný smyk, jsem moc rád, že si mohu vyzkoušet zvládání extrémních situací na uzavřených cvičných plochách. Každý by měl mít tuto možnost. Když se vám to stane v běžném provozu na silnici, a nejste na to alespoň trochu připraveni, neuděláte s autem vůbec nic,“ okomentoval své pocity absolventa kurzu bezpečné jízdy redaktor České televize Richard Samko.

Překvapení netajil ani po jízdě s brýlemi, jež simulují oční vadu. „Jel jsem pomalu. Na dálku jsem téměř neviděl, pouze nějakou změť oranžových kuželů. Každý řidič by si měl připustit, že některým typem oční vady může trpět. Měli bychom proto každý podstoupit vyšetření u odborného lékaře,“ nabádá řidiče Samko.

Jeho slova potvrdila Kateřina Pulchartová. „Vzhledem k tomu, že některé optické vady se vyvíjejí postupně, řidiči si vůbec neuvědomí, že vidí hůř. Je proto důležité, aby se alespoň jednou za rok nechali vyšetřit. Také se často stává, že si zapomenou brýle doma. Přesto si za volant sednou a řeknou si: to dojedu, to zvládnu. I za tu chvíli ale mohou způsobit dopravní nehodu.“

Vedoucí zkušební laboratoře pasivní bezpečnosti TÜV SÜD Martin Škopek novinářům vysvětlil, jak nebezpečné může být převážení těžkých věcí, například sudu plného piva. „To je přesně ten model, kdy vám zadní sedadla sud neudrží a nastává opravdu velké riziko, že celý proletí až do prostoru pro cestující. Máme-li sud o váze 60 kilogramů, a vůz narazí do překážky v padesátikilometrové rychlosti, musíme počítat s třicetinásobným přetížením. Sud tak při nárazu váží až 1,8 tuny,“ uvedl.

Mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka připomněl, že s blížící se zimou je nutné dovybavit vůz. „Ještě je brzy na doplnění výbavy o sněhové řetězy, nicméně rozhodně je na místě zkontrolovat, zvláště pokud během zimy zamíříte do hor, zda máte zimní plášť také na rezervě. Za situace, že propíchnete v zasněžené krajině plášť, pokračovat dál s jednou letní pneumatikou je přinejmenším risk,“ vysvětlil.

Upozornil, že v autě by neměla chybět ani nemrznoucí směs do ostřikovače, škrabka na okno, vhodný hadřík nebo jelenice pro otření čelního okna zevnitř, případně i tažné lano nebo dobíjecí kabely, jimiž si lze při vybité baterii pomoci. „A myslete i na rukavice, smetáček na dlouhé násadě, rozmrazovací sprej. Zkrátka zima si žádá své a musíme být na ní vybaveni dříve, než skutečně přijde,“ doplnil mluvčí.