Elektrická GT se blíží ke startu

18.05.2018 09:17

Organizace Electric GT Holdings zveřejnila kalendář závodů prvního šampionátu produkčních vozidel s elektrickým pohonem EPCS (Electric Production Car Series). Závodit se začne v listopadu v Jerezu a mezi deseti plánovanými podniky jsou stále ještě volná místa.

První šampionát vozů GT s elektrickým pohonem ve své první sezoně, probíhající od listopadu 2018 do října 2019, navštíví okruhy Jerez ve Španělsku, francouzský Paul Ricard, německý Nürburgring, okruh TT v nizozemském Assenu, dějiště britské velké ceny Silverstone a okruh Portimao v portugalském Algarve. Další místa konání závodů budou zveřejněna v nejbližších dnech. Podle generálního ředitele Electric GT Holdingu Marka Gemmella je o uspořádání těchto závodů mezi promotéry velký zájem, a to i mezi mimoevropskými.

Gemmel současně ohlásil, že jeho organizace jedná s několika potenciálními partnery, kteří chtějí šampionát podporovat. Velkou pomocí mu při tom bude uzavření smlouvy o partnerství pro televizní přenosy s respektovanou společností MediaPro Group. Ta zajistí produkci přenosů ze všech závodů a jejich distribuci do celého světa prostřednictvím satelitů. MediaPro realizuje přenosy například i ze závodů formule 1, Ligy mistrů UEFA a mnoha dalších sportovních podniků - celkem dělá 3500 televizních produkcí ročně.

Ještě před prvním závodem se všechny zúčastněné týmy sejdou v říjnu v ústředí Electric GT Holdingu na okruhu Pau Arnos E-Circuit na jihu Francie k předsezonnímu testování a závodu, který proběhne bez účasti veřejnosti.

Electric GT Holdings chce, aby se každý závodní víkend stal festivalem udržitelných technologií a inovací. EPCS bude doprovázet závod motokár s elektrickým pohonem eKarting Series a virtuální závod v rámci zcela nového šampionátu eSports Series. V den závodu vozy eGT pojedou volný trénink trvající 20 minut a poté hodinovou kvalifikaci sestávající ze tří jízd. Závody se pojedou dva na vzdálenost 60 km - jeden za dne a druhý večer.

Šampionát bude do budoucna otevřen pro závodní verze produkčních vozů GT s elektrickým pohonem. Začne se ale závodit s identickými vozy Tesla Model S P100D ve speciální úpravě. Pro kvalifikaci i závod budou mít kombinovaný výkon dvou trakčních elektromotorů omezen na 585 kW (778 k). Tento vůz nedávno s úspěchem absolvoval předepsaný crash-test a FIA jej už schválila pro závodní činnost. Připraveno bude 20 vozů pro deset týmů.

Ing. Vladimír Rybecký

Kalendář EPCS 2018/2019

  1. - 27. říjen 2018 Pau Arnos (Francie) - předsezonní závod
  2. - 4. listopad 2018 Jerez de la Frontera (Španělsko) - 1. a 2. závod

únor nebo březen 2019  Circuit Paul Ricard (Francie) - 3. závod

květen 2019       dosud neurčeno - 4. a 5. závod

  1. června 2019 Nürburgring (Německo) - 6. závod
  2. července 2019 Assen (Nizozemsko) - 7. závod

září 2019             Silversone (Velká Británie) - 8. závod

září 2019             dosud neurčeno - 9. závod

  1. - 13. října Algarve Portimao (Portugalsko) - 10. závod


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři