GT4 v Evropě expanduje

22.08.2017 10:37

Seriály závodů stále populárnější kategorie GT4 se pro sezonu 2018 rozšíří. Mezi několika změnami je z našeho pohledu zajímavé vytvoření nového šampionátu ve střední Evropě Central European GT4 Cup. Je jistá naděje, že by mohl zavítat i k nám.

Seriály závodů vozů kategorie GT4 zažívají velký rozkvět. To vedlo organizátory z SRO Motorsport Group a jejího ředitele Stéphana Ratela k reorganizaci systému a vytvoření nových sérií ve Velké Británii, Francii a střední Evropě.

Dosavadní Southern Cup se pro rok 2018 změní ve Francouzský pohár GT4 (FFSA Coupe GT) se šesti závody na okruzích v Nogaru, Pau, Dijonu, Magny-Cours, Barceloně a Paula Ricarda. V plánu je i vytvoření nového jihoevropského seriálu Sothern GT4 Cup se závody ve Španělsku a Portugalsku. Tento seriál ale zatím nemá jasnou strukturu.

Současně vzniká zcela nový šampionát British GT4 Cup, který bude nezávislý na Britském mistrovství GT, jehož součástí kategorie GT4 dosud byla. Sedm závodů britské série navštíví okruhy Rockingham, Snetterton, Silverstone, Thruxton, Spa-Francorchamps (pojede se v rámci dvacetičtyřhodinovky), Brands Hatch a Donington Park. Zatím není jisté, zda se v rámci Britského mistrovství GT bude vedle hlavní kategorie GT3 i nadále vypisovat kategorie GT4.

Z našeho pohledu je nejzajímavější nově vytvořený Central European Cup jako nástupce Alpine Cupu. Ten zatím nemá potvrzený kalendář. Měl by mít závody v Německu, Rakousku a na Slovensku. Vedou se ale i jednání o tom, aby se jeden ze závodů jel také v České republice. V budoucnosti by se od tohoto šampionátu mělo osamostatnit mistrovství Německa GT4.

Vrcholným seriálem pro vozy GT4 v Evropě bude nově vytvořená GT4 European Series se závody na okruzích v Monze, Silverstone, Paul Ricard, Spa-Francorchamps (při závodě na 24 hodin), na Hungaroringu a Nürburgringu. Tyto závody budou kombinovány s podniky Blancpain GT Series a na jejich startu se objeví i účastníci z regionálních šampionátů. To umožní velkým týmům GT3 současně nasadit i své satelitní týmy GT4 během jediného víkendu a jezdcům GT4 to poskytne šanci dostat se do televizních přenosů.

V listopadu (přesný termín zatím nebyl stanoven) evropská sezona GT4 vyvrcholí velkým finále na portugalském okruhu Portimao.

Do kategorie GT4 se řadí jak sériově vyráběné sportovní vozy, tak speciály malých firem. V současné době má homologaci 14 automobilů. Všechny vozy procházejí testováním FIA a jsou po té pro ně stanoveny restrikce výkonu a hmotnosti aby se vyrovnala výkonnost všech vozidel. Závody GT4 se vypisují pro neprofesionální závodníky starších třiceti let (Pro-AM).

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři