Jaguar F-Type GT4 pro válečné veterány

30.01.2018 08:26

Pět let po uvedení do prodeje se Jaguar F-Type konečně dočkal i závodní verze pro kategorii GT4. Novinka vstoupí do britského šampionátu, kde bude součástí podpory nadace Invictus Games, pořádající sportovní podnik pro tělesně postižené vojenské veterány.

Jaguar F-Type GT4 postavilo speciální oddělení společnosti Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. Závodní verze vychází ze sériového F-Type SVR. Pohání ji stejný motor V8 5,0 l přeplňovaný mechanicky poháněným dmychadlem. V souladu s předpisy kategorie GT4 musel být jeho výkon snížen na 295 kW (400 k). Stejně tak byl z vozu SVR odstraněn pohon všech kol, protože v kategorii GT4 je jeho použití zakázáno, takže zůstala poháněná jen zadní kola.

Vývoj vozu trval 14 měsíců a vedl jej zkušený Graham Humphrys, který se kdysi podílel i na stavbě prototypu BMW V12 LMR, který v roce 1999 vyhrál v Le Mans.

Dva vyrobené vozy jsou určeny pro nově vytvořený tým Invictus Games Racing a třetí vůz bude použit pro testování. Tým byl vytvořen za účelem propagace fondu mezinárodních sportovních her Invictus Games určených pro zraněné a jinak zdravotně postižené vojenské veterány. Tým založil James Holder, jeden ze zakladatelů výrobce oblečení Superdry a sám amatérský závodník s Aston Martinem v GT3. S ním spojila síly nadace Mission Motorsport. Chod týmu zajišťuje David Appleby Engineering.

Vznik paralympijských her Invictus Games inicioval britský princ Harry v roce 2014 původně především pro vojáky, kteří utrpěli zranění či jinou zdravotní újmu (mnozí trpí posttraumatickým syndromem) za války v Afghánistánu. Prvního ročníku her se v Londýně zúčastnili zástupci ze 13 zemí. Druhý ročník se konal roku 2016 v Orlandu na Floridě a třetí vloni v Torontu za účasti reprezentantů ze 17 zemí. Součástí her jsou i vystoupení významných hudebních hvězd (v Torontu to například byli Bruce Springsteen a Bryan Adams).

V souladu s posláním Invictus Games se za volantem vozů Jaguar F-Type GT4 objeví čtyři bývalí váleční veteráni z Britské armády. Všichni čtyři mají za sebou velmi těžká zranění, která utrpěli při vojenských akcích v Afghánistánu. Tým pro ně jako poradce angažoval dva profesionální závodníky Jasona Wolfeho a Matthewa Georgeho.

Při představení vozu představitelé Jaguaru ujistili, že se nepřipravuje vytvoření továrního týmu - Jaguar Racing se i nadále zaměří pouze na závody formule E a doprovodnou sérii s identickými vozy Jaguar I-Pace s elektrickým pohonem (viz náš blog z 15. 9. 2017). Údajně se nepočítá ani se stavbou dalších vozů pro zákaznické týmy, byť by o tento atraktivní automobil byl nepochybně zájem a určitě by mu to v konkurenci vozů McLaren či Mercedes-AMG slušelo.

Uvidíme, zda oddělení SVO dokáže odolat očekávanému náporu potenciálních zájemců a nepostaví i další vozy. V souvislosti s tím se zdají být reálné i úvahy o tom, že s příchodem nové generace F-Type, který lze očekávat do dvou let, by se mohla objevit i její varianta pro GT3 či dokonce pro GTE. Vždyť v roce 2021 si Jaguar připomene 70 let od svého prvního a 30 let od posledního vítězství v Le Mans!

Ing. Vladimír Rybecký

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři