Kia v závodech cestovních aut

07.04.2017 16:04

Automobily značky Kia si se závodními okruhy zatím moc nespojujeme. Ne všude ale je tomu tak. V Číně získala značka Kia už druhý titul v šampionátu cestovních vozů CTCC v kategorii Super Production 1,6T a usiluje o něj i ve vrcholné kategorii Super Production 2,0T.

S ohledem na význam čínského automobilového trhu má tamní šampionát cestovních vozů CTCC (China Touring Car Championship) velký význam. Účastní se jej vozy značek Ford, Honda, Hyundai, Toyota, Volkswagen a domácí značky BAIC a Haima. Mezi uchazeče o nejvyšší příčky patří i vozy značky Kia. Tým Dongfeng Yueda Kia získal v letech 2015 a 2016 tituly mezi značkami v kategorii Super Production 1,6T. Pro letošní rok si Kia Racing Team, vedený Johnem Lingem, klade za cíl získat tituly v obou kategoriích, tedy rovněž v prestižní Super Production 2,0T.

Vozy Kia pro čínský šampionát připravuje italský tým Hexathron Racing Systems vedený Marcem Calovolem. Ten pro Kia Racing Team poskytuje podporu v podobě účasti dvou závodních inženýrů a datového inženýra při všech závodech. Ti budou přímo spolupracovat na postupném vývoji zcela nového vozu Kia K3 2.0 navrženého podle nových technických předpisů, které vstupují v platnost od letošní sezony.

Kia K3 se na většině trhů prodává pod jménem Kia Forte. Jde o kompaktní sedan po technické stránce hodně blízký u nás prodávanému modelu cee'd. Vozy Kia Forte se s tovární podporou účastní i severoamerického šampionátu IMSA Continental Tire SportsCar Challenge, kde v kategorii ST Champion v roce 2011 tento vůz získal mistrovský titul.

Pro letošní sezonu rakouský tým SARD Michaela Sakowicze homologoval pro kategorii TCR v Žilině vyráběný vůz cee'd. V závodní podobě jej pohání čtyřválec 2,0 l přeplňovaný turbodmychadlem a dodávající výkon 243 kW (330 k). Aby se vyhnul hmotnostnímu handicapu, používá přímo řazenou převodovku, nikoliv sekvenční řazení. Je určen pro nezávislé týmy a měl by se dodávat za 101 000 dolarů.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři