McLaren připravuje auto pro GT3

28.11.2017 08:04

McLaren poodhalil informace o připravovaném voze 720S pro kategorii GT3. Nástupce modelu 650 GT3 projde testovacím programem a prodávat se začne v roce 2019. Už pro rok 2018 McLaren připravuje novou závodní sérii pro své zákazníky.

McLaren vyvíjí zcela nový závodní vůz pro kategorii GT3. V novém 720S GT3 by se měly zhodnotit šestileté zkušenosti automobilky McLaren získané v motoristickém sportu s vozy 650 GT3 a 570S GT4. Nový vůz bude plně odpovídat předpisům GT3, aby se mohl účastnit všech šampionátů této kategorie, které se konají po celém světě.

Na okruzích nahradí model 650S GT3, který byl představen v roce 2014 a pro McLaren Automotive jej vyvinula organizace CRS Andrewa Kirkaldyho. Spolupráce s touto firmou končí v tomto roce, ale CRS bude i nadále zajišťovat servis vozů. McLaren 650S GT3 během své kariéry vyhrál mnoho závodů a získal tituly v šampionátech Blancpain Endurance Cup (v roce 2016 ji vyhrál továrnou podporovaný tým Garage 59), Pirelli World Challenge, Asian Le Mans Series, Australian GT championship vč. dvanáctihodinovky na okruhu Bathurst. Ten byl vyvinut z původního McLarenu MP4-12C GT3, představeného v roce 2010. V závodech debutoval o rok později, devatenáct jich vyhrál a vybojoval místo na stupních vítězů ve čtyřiadvacetihodinovce ve Spa.

Nosnou strukturu sériového vozu 720S tvoří skořepiny z kompozitu s uhlíkovými vlákny MonoCage II s vestavěným ochranným trubkovým rámem podle předpisů FIA. Motor je uložen podélně před zadní nápravou a pohání zadní kola. V závodní podobě bude poháněn motorem M840T V8 4,0 l twin-turbo přes šestirychlostní převodovku se sekvenčním řazením.

Aerodynamická karoserie je vyrobena z kombinace kompozitu a uhlíkových vláken. V závodní úpravě bude doplněna aerodynamickými prvky pro zvětšení přítlaku vč. splitteru a zadního přítlačného křídla v souladu s předpisy GT3. Zavěšení kol bude vybaveno přestavitelnými tlumiči a vinutými pružinami. Kola obutá do pneumatik Pirelli se upevňují s jedinou maticí a jejich výměnu usnadňují vestavěné pneumaticky ovládané zvedáky.

Nový vůz McLaren se veřejnosti a především potenciálním zákazníkům představí v létě 2018. Testovací program bude mít na starosti zejména testovací jezdec McLarenu Rob Bell. Ve druhé polovině sezony novinka absolvuje i několik zkušebních závodů. Dodávky zákazníkům jsou plánovány na prosinec 2018. Nový vůz se bude vyrábět v nové základně nedaleko McLaren Technology Centra.

Počínaje sezonou 2018 McLaren připravil pro své klienty závodní seriál Pure McLaren-GT race series na nejslavnějších evropských okruzích. Šampionát je určen pro majitele vozů McLaren, kteří už mají zkušenosti s jízdou na okruzích a chtějí učinit první krok k závodům. K tomu se jim dostane plná podpora závodních specialistů McLarenu, kteří těží ze zkušeností firmy získaných během půl století závodní činnosti. Šampionát bude vyhrazen jen pro soukromé jezdce s minimálně mezinárodní závodní licencí D. Pojedou na vlastní náklady, o vozy se jim ale budou starat technici McLarenu. Podrobnosti, týkající se nového závodního seriálu, McLaren zveřejní v nejbližších týdnech.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři