Modernizovaný Volkswagen Golf GTI TCR 2017

03.04.2017 10:07

Volkswagen představil modernizovaný Golf GTI pro kategorii TCR. První kompletní sezona Golfu GTI v seriálu TCR byla mimořádně úspěšná. Partnerské týmy Volkswagenu Motorsport Leopard Racing a Liqui Moly Team Engstler hned na první pokus vyhrály mezinárodní i asijský šampionát, když Golfy zvítězily v 17 závodech.

Technické předpisy, orientované na udržení nízkých provozních nákladů a vyrovnanosti všech účastníků, technikům neposkytují moc velký prostor. Tým techniků Volkswagenu Motorsport, vedený Eduardem Weidlem, se zaměřil především na vylepšení aerodynamiky, aby optimalizoval chování vozu v rychlých partiích okruhů snížením aerodynamického odporu a zvětšením přítlaku.

Na základě zkušeností, získaných v průběhu první sezony, se pracovalo i na vylepšení mnoha detailů, například charakteristiky dvoulitrového přeplňovaného motoru a sekvenčního řazení převodovky. Použito bylo rovněž upravené řízení s elektrickým posilovačem. I nadále se výkon motoru pohybuje nad hranicí 260 kW (350 k).

V nové podobě je cena Volkswagenu Golf GTI TCR 90 000 eur bez DPH. V roce 2016 Volkswagen Motorsport dodal 20 vozů Golf GTI TCR. Pro letošní rok se počítá s dalšími 30 auty. Zákazníci se opět objeví především v International TCR Series, kde bude obhajovat titul Team Leopard. Liqui Moly Team Engstler se zaměří na německou ADAC TCR Series, obhajobu v TCR Asia a na Středně východní sérii. Golfy GTI TCR budou k vidění i v nových seriálech ve Skandinávii a Itálii, stejně jako v Beneluxu.

Golf GTI TCR už v Itálii s osmi dalšími výrobci (Audi, Alfa Romeo, Honda, Kia, Opel, Peugeot, Seat a Subaru) absolvoval testování pro vyrovnání výkonnosti (Balance of Performance test). Tam vůz jezdil s hmotností 1285 kg a přítlačným křídlem pod nulovým úhlem. Všech devět vozů testovali Nicola Larini a Andrea Belicchi. Na základě jejich poznatků a měření v aerodynamickém tunelu budou vozům přiděleny patřičné handicapy.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři