MOOG partnerem evropského seriálu NASCAR

22.06.2017 13:35

Ve Spojených státech výrobce podvozkových dílů MOOG spolupracuje se šampionátem NASCAR již 51 let. Nyní se toto partnerství rozšiřuje i na evropské závody NASCAR Whelen Euro Series.

Evropský seriál NASCAR Whelen Euro se jezdí od roku 2012, ale navazuje na Racecar Euro-Series, pořádanou od roku 2009 pro starší americké vozy stock-cars. Závody stock cars v Evropě od té doby přitahují stále větší zájem diváků a stávají se doslova festivaly fanoušků velkých výkonných amerických aut.

V roce 2017 se závody NASCAR Whelen Euro konají na šesti různých okruzích: ve Valencii na okruhu Ricarda Torma, v Brands Hatch v anglickém Kentu na krátkém okruhu Indy s charakterem blízkým oválu, na nizozemském půlmílovém rychlostním oválu Venray s klopenými zatáčkami, v Německu na zkrácené verzi National okruhu Hockenheimring, semifinále bude na italském autodromu Franciacorta na předměstí Brescie a finále se uskuteční v říjnu v belgickém Zolderu.

Šampionát má aprobaci mezinárodní automobilové federace FIA a současně dosáhl i dohodu s americkou organizací NASCAR, takže může používat její jméno. Jezdí se s vozy ve stylu amerických stock cars, ale uzpůsobenými podmínkám evropských okruhů. Používají se jednotné motory Chevrolet V8 o výkonu 450 k, ale karoserie jsou různé: Chevrolet SS, Ford Mustang a Toyota Camry, tedy jako v severoamerických závodech NASCAR.

Společnost Federal-Mogul Motorparts, divize Federal-Mogul LLC, nyní oznámila, že její značka MOOG uzavřela s vedením seriálu NASCAR Whelen Euro Series smlouvu, na jejímž základě bude všem závodním vozům dodávat díly řízení a zavěšení kol. Nová dohoda navazuje na dlouholeté partnerství, v jehož rámci MOOG již od roku 1966 dodává tyto díly pro vozy NASCAR Cup Series - používali je od té doby všichni vítězové tohoto seriálu.

„Díly značky MOOG jsou výsledkem rozsáhlých výzkumných a vývojových prací a nejnovějšího stavu technologického rozvoje. Přísné závodní požadavky společnosti NASCAR mají neocenitelný přínos pro vývoj našich výrobků a jako test jejich výkonnosti, z níž pak mohou těžit zákazníci MOOG na celém světě. Těší nás, že můžeme naše stávající angažmá v oblasti motoristického sportu dále rozšířit a že z odborné kompetence značky MOOG budou nyní moci těžit i závody evropského seriálu NASCAR Whelen Euro,” řekl ředitel divize NASCAR Motorsports společnosti Federal-Mogul Motorparts Tim Nelson.

 „Značka MOOG zaznamenala během pěti dekád svého spojení s NASCAR bezprecedentní úspěchy. Proto se těšíme na podobně dlouhotrvající partnerství v Evropě. Závodní podmínky NASCAR jsou notoricky velice náročné, takže výdrž a výkonnost značky MOOG budou v depech NASCAR Whelen Euro Series vítaným příspěvkem,” řekl generální ředitel NASCAR Whelen Euro Series Jérôme Galpin.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři