Na Slovakiaringu vyhrával Kiss, Lacko ale stále vede

25.07.2017 08:29

Na slovenský okruh Slovakia Ring u obce Orechová Potôň poprvé zavítaly závodní vozy s hmotností 5,3 tuny a poháněné motory o výkonu 1100 k. Zaplněným tribunám s 25 tisíci diváky jezdci předvedly dramatické boje o body do evropského šampionátu tahačů FIA European Truck Racing Championship (ETRC).

Historicky první závod tahačů na Slovakiaringu vyhrál maďarský závodník Norbert Kiss na Mercedesu-Benz. Po startu z pole position předvedl zaplněným tribunám bezchybnou jízdu a ujel svým pronásledovatelům. Zejména v technických partiích byl jednoznačně nejrychlejší a vyhrál s náskokem pěti vteřin před Adamem Lackem na Freightlineru českého týmu Buggyra Racing System. Třetí místo získal obhájce titulu Němec Jochen Hahn na Ivecu.

V druhém závodě startovalo prvních osm jezdců v obráceném pořadí. Na první místo se prodral zkušený bývalý dvojnásobný šampion Španěl Antonio Albacete na MANu. Těsně za ním po celý závod jela Němka Steffi Halmová s tahačem stejné značky, která se bez úspěchu snažila dostat před Španěla. Na třetí příčku se dokázal propracovat Adam Lacko, který si tak upevnil své vedení v šampionátu.

V neděli startoval z pole position Jochen Hahn, ale v první zatáčce o vedení přišel. Stejně jako v sobotu s přehledem vyhrál Norbert Kiss. V příjemném letním počasí opět kontroloval situaci a svým soupeřům ujel. Na druhém místě s odstupem 5,5 vteřiny dojel Albacete, až třetí byl zklamaný Hahn. Adam Lacko skončil těsně za ním na čtvrtém místě.

Do druhého závodu se pořadí první osmičky opět otočilo, takže z pole position se mohl těšit Gerhard Körber s Ivecem. Už do první zatáčky se ale na prvním místě přiřítila výborně startující jediná žena ve startovním poli, Němka Steffi Halmová s MANem. Okamžitě si vybudovala nedostižný náskok. Hahn se sice snažil ji dotáhnout, ale podařilo se mu jen přiblížit na necelé tři vteřiny. Jenže to už se mu zezadu přiblížil Kiss a v posledním kole už byl těsně za ním. Na útok ovšem nezbyl čas. I tak byl Kiss nejúspěšnějším jezdcem víkendu, protože se ve všech závodech dostal na pódium a dvakrát vyhrál, a to ty více bodované. Adam Lacko byl opět čtvrtý, přesto v šampionátu nadále vede se 182 body. Na druhou příčku se už ale posunul Norbert Kiss. Navýšil své konto na 139 bodů, zatímco třetí Jochen Hahn o čtyři body méně.

Po Slovakia Ringu tahače čeká prázdninová přestávka před závodem na Hungaroringu, kde se pojede 26. - 27. srpna. Pak už přijde jubilejní 25. Czech Truck Prix na mosteckém autodromu, a to o víkendu 2. a 3. září.

Ing. Vladimír Rybecký, foto: Slovakiaring

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři