Nové BMW M4 GT4 už v prodeji

09.06.2017 09:03

Šéf BMW Motorsport Jens Marquardt a vedoucí vývoje Dirk Adorf na Nürburgringu zahájili prodej vozu BMW M4 GT4. Pro závodní použití připravený vůz BMW M4 GT4 je k mání za 169 000 eur (bez DPH).

Nové závodní BMW M4 GT4, určené pro nejširší okruh zákazníků BMW Motorsportu, během vývoje absolvovalo rozsáhlé testy, při nichž najezdilo více než 20 000 km a mnoho závodních simulací. Cílem tohoto rozsáhlého testovacího programu bylo nastavit všechny systémy, například stabilizační systém DSC či ABS, tak, aby splnily veškeré nároky kladené na závodní vůz.

Motor, převodovka a elektronika pocházejí z BMW M4 Coupé, kapota motoru z uhlíkového kompozitu CFRP má původ u BMW M4 GTS. Ze stejného materiálu jsou i dveře, podlaha vozu, splitter a spoiler na přídi i zadní nastavitelná přítlačná plocha. Sedadla, brzdy a pedály pocházejí z vrcholného zákaznického závodního vozu BMW M6 GT3.

Vůz o délce 4750 mm pohání turbodmychadlem přeplňovaný řadový šestiválec 3,0 l s přímým vstřikováním paliva vybavený technologiemi BMW M TwinPower Turbo a Valvetronic. Výkon motoru se liší podle zvolené úrovně, minimálně je 317 kW (431 k). Převodovka je sedmistupňová dvouspojková se závodním softwarem. Závodní tlumiče dodává Öhlins a brzdy AP Racing, pružiny jsou volitelné. Vůz se dodává s pneumatikami Hankook.

Inženýři se při návrhu software elektronické řídicí jednotky vydali zcela novou cestou. BMW M4 GT4 je prvním vozem od BMW Motorsport vybaveným programovatelnými výměnnými moduly umožňujícími naladit různé úrovně výkonu motoru. Tento systém je schválený SRO Motorsports Group a je účinně chráněný vůči manipulacím. Díky možnosti snadné výměny modulu mají zákazníci možnost rychle a flexibilně reagovat na změny výkonnosti v různých typech závodů.

„Těšíme se na to, až uvidíme BMW M4 GT4 v rukách našich zákazníků v sezoně 2018 vyhrávat. Nabízíme jim propracovaný a spolehlivý závodní automobil, do nějž jsme vložili všechny zkušenosti BMW Motorsportu. Při vývoji byly hlavními cíli dlouhodobá spolehlivost, nízké provozní náklady a snadná údržba,“ uvedl šéf BMW Motorsport Jens Marquardt při prezentaci tohoto nejnovějšího produktu v padoku na okruhu Nürburgring.

Ing. Vladimír Rybecký

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři