Porsche se zaměří na GT

22.12.2017 08:42

Společnost Porsche oznámila, že po odchodu z vrcholné kategorie prototypů LMP1 s hybridním pohonem rozšíří své programy účasti v závodech GT po celém světě včetně mistrovství světa ve vytrvalostních závodech. Tovární tým podpoří soukromníci s vozy z letošní sezony.

Porsche se s továrním týmem Porsche GT Team i v sezoně 2018/2019 zúčastní mistrovství světa ve vytrvalostních závodech FIA WEC v kategorii GTE Pro. V závodním voze 911 RSR se startovním číslem 91 budou o titul mistra světa bojovat Ital Gianmaria Bruni (36) a Rakušan Richard Lietz (33) a se startovním číslem 92 budou jezdit Dán Michael Christensen (27) a Francouz Kévin Estre (29).

V americkém mistrovství IMSA Weathertech Championship v roce 2018 nastoupí znovu společně jedna z nejúspěšnějších dvojic jezdců - Brit Nick Tandy (33) a Francouz Patrick Pilet (36). Budou jezdit za volantem vozu 911 RSR se startovním číslem 911 stejně jako v jejich mistrovském roce 2015. Pro vytrvalostní závody North American Endurance Cupu je doplní Francouz Frédéric Makowiecki (37). Ve voze se startovním číslem 912 pojedou dvounásobný celkový vítěz závodu 24 hodin Le Mans Novozélanďan Earl Bamber (27) a mistr seriálů Intercontinental GT Challenge a Blancpain Series Belgičan Laurens Vanthoor (26). V závodech North American Endurance Cupu se k nim připojí Gianmaria Bruni.

Porsche pro 86. ročník závodu 24 h Le Mans plánuje nasazení čtyř továrních vozů 911 RSR. Oba týmy Porsche GT z mistrovství FIA WEC i amerického šampionátu IMSA Weathertech budou mít na starosti po dvou vozech. Za volantem vozu se startovním číslem 91 se budou střídat Gianmaria Bruni, Richard Lietz a Frédéric Makowiecki, ve voze se startovním číslem 92 nastoupí Kévin Estre, Michael Christensen a Laurens Vanthoor, se startovním číslem 93 se závodu zúčastní Patrick Pilet, Nick Tandy a Earl Bamber a pro startovní číslo 94 budou připraveni Němec Timo Bernhard (36), Francouz Romain Dumas (39) a další Němec Sven Müller (25). Bamber, Bernhard, Dumas a Tandy už mají na svém kontě i vítězství v Le Mans v absolutní klasifikaci.

Ve třídě GTE Am se přihlásily i zákaznické týmy s vozy 911 RSR modelového roku 2017. Porsche jich svým zákazníkům prodalo celkem sedm. Objeví se v mistrovství světa FIA WEC, ve 24 hodinách v Le Mans a evropském seriálu ELMS (European Le Mans Series).

Po odchodu z LMP1 se Porsche LMP Team v roce 2018 soustředí na přípravu vstupu do formule E koncem roku 2019. Do té doby se bude tým zabývat konstrukcí, vývojem a testováním kompletního poháněcího ústrojí. První kroky byly učiněny již v roce 2017 a v roce 2018 je v plánu realizace konceptu. První zkušební jízdy proběhnou na začátku roku 2019. Porsche pro rok 2018 připravuje celosvětové turné na rozloučenou se závodním prototypem kategorie LMP1 Porsche 919 Hybrid, trojnásobným vítězem závodu 24 h Le Mans.

Porsche bude rozsáhle podporovat i své zákazníky v kategorii GT3, včetně šampionátu ADAC GT Masters, který uvidíme také na autodromu v Mostě. Do ADAC GT Masters se svým týmem vstoupí i úřadující mistr světa FIA WEC v kategorii LMP1 a vítěz závodu 24 h Le Mans Timo Bernhard. Na tyto plány Porsche se podrobně podíváme za týden.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři