Připravuje se BMW M4 GT4

18.04.2017 13:23

BMW od roku 2018 rozšíří nabídku zákaznických závodních vozů stále populárnější kategorie GT4 o model M4, nástupce oblíbeného BMW M3 GT4. Naváže na úspěšnou tradici zákaznických závodních vozů BMW.

BMW se od roku 2018 ve vytrvalostním šampionátu FIA WEC v kategorii GT LME postaví značkám Aston Martin, Ferrari, Ford a Porsche. V rámci vytrvalostního šampionátu se vozy BMW poprvé od roku 2011 postaví i na start 24 hodin v Le Mans. Na druhou stranu BMW potvrdilo, že bude i nadále podporovat soukromé týmy s vloni uvedeným modelem M6 GT3, k němuž se od roku 2018 přidá nový M4 GT4 pro začínající závodníky a týmy.

Nově vyvinutý sportovní vůz kategorie GT4 už má za sebou první testovacím jízdy, takže klienti BMW Motorsportu budou mít technicky dokonalý vůz připravený pro začátek sezony 2018. Nahradí předchozí už letitý model BMW M3 GT4, který se v šampionátech této kategorie objevuje dodnes.

Cílem vývoje BMW M4 GT4 bylo zajištění vysokých kvalitativních požadavků, vynikajících jízdních vlastností a nízkých provozních nákladů. Kompletní pohonná jednotka včetně řídicí elektroniky byla převzata z BMW M4 GTS Coupé. Zde má motor 3,0 l bi-turbo výkon 368 kW (493 k), mj. i díky využití vstřikování vody do paliva, ale ten bude pro GT4 omezen restriktorem. Pro snížení hmotnosti se používají uhlíkové kompozity na výrobu kapoty, dveří, spliteru na předním spoileru a zadního přítlačného křídla. Sedadla, brzdy a rozmístění pedálů využívají řešení převzatá z BMW M6 GT3.

Kategorie GT4 umožňuje cenově dostupný motoristický sport s technicky vyspělými závodními vozy. Možnost závodit zde s vozem BMW M4 GT4 se nabízí všem soukromým týmům z celého světa. BMW Motorsport bude nový soutěžní vůz využívat v rámci programu BMW Motorsport Junior, který mladé talentované jezdce přiblíží kategorii GT3.

První vozy se k zákazníkům dostanou ve druhé polovině roku 2017 a první závodní nasazení bude možné v lednu 2018 v závodě 24 hodin Dubaje.

Ing. Vladimír Rybecký

 

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři