První závod robotických vozidel

27.02.2017 08:07

V Buenos Aires se jako doprovodný program závodu monopostů poháněných elektromotory formule E poprvé uskutečnil první závod robotických vozidel bez řidičů. V souboji dvojice autonomních vozidel DevBot jeden vyřadila nehoda, druhý ale bez problémů dojel do cíle, ač mu do cesty vběhl pes.

Historický první závod dvou vozidel s elektrickým pohonem a bez řidičů za volantem se uskutečnil na městském okruhu v Buenos Aires. Během této historické události zaujala především nehoda jednoho z aut. Došlo k ní ve chvíli, když ve snaze předjet vedoucí vozidlo vůz najel příliš rychle do zatáčky a při prudké změně směru jízdy zavadil o bariéru. Plně se přitom osvědčilo bezpečnostní zajištění okruhu a ani jezdci se nic nestalo - žádný tam totiž nebyl…

Druhé vozidlo dojelo bez problémů do cíle, byť muselo čelit nečekané dramatické situaci, když před ním na trať vyběhl pes. Robocar DevBot ale dokázal bleskově zareagovat, zpomalil a psisku se vyhnul. Během jízdy byla vozidlu DevBot naměřena nejvyšší rychlost 186 km/h.

Poškození druhého vozu není tak závažné, aby se 1. dubna v Mexiku nemohl uskutečnit další souboj v rámci následujícího závodu formule E.

Na rozdíl od futuristické studie, představené společností Roborace koncem roku 2015 a těžící ze skutečnosti, že ve voze nebude řidič, testovací vozidla DevBot vycházejí z běžných prototypů a mohou být i řízena řidičem. Při závodě nejsou ovládána dálkově, ale řídí je software s využitím dat z Lidaru a dalších snímačů.

Cílem společnosti Roborace je už pro rok 2018 připravit seriál závodů za účast deseti týmů s identickými vozy, přičemž v závodech si budou měřit síly tvůrci softwaru.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři