S Lítačkou na okruh?

14.07.2017 11:45

Pořadatelé Britského mistrovství GT při závodě v Silverstone vyzkoušeli originální novinku: při tréninku nabídli fanouškům a fotografům zážitek jako při safari - pohled z autobusu jedoucího po trati mezi závodními vozy!

Ten nápad vlastně není úplně původní. Něco podobného s úspěchem už několik let provozují při japonském šampionátu Super GT. Na okruhu Silverstone, na němž se jezdí i Velká cena formule 1, mezi třicítku vozů GT3 a GT4 vyjel při volném tréninku na trať legendární londýnský Double decker, vyrobený v roce 1965. Za jeho volantem seděl Malcolm Tales, řidič se 40 lety zkušeností za volantem patrového autobusu.

Stalo se to při tréninku na vrcholný podnik seriálu, jímž je tříhodinový závod Silverstone 500. Autobus jel mezi závodními vozy dvě celá kola. Pro zajištění maximální bezpečnosti se musel neustále pohybovat po levém okraji dráhy a za ním jel Safety car McLaren 570S s rozsvíceným majákem, aby závodníky upozornil na pomalu jedoucí vozidlo. Závodníci byli instruování, že musejí autobus objíždět vždy jen zprava.

„Když jsem si představil na trati autobus pohybující se mezi závodními vozy, tak to pro mne bylo jako noční můra. Ale to, co zprvu začalo jako žert, se v další diskuzi proměnilo v myšlenku vyzkoušet něco, co v Evropě zatím nikdo nikdy neviděl. Všem, kteří se této události zúčastnili, se dostalo zážitku, na nějž jen tak nezapomenou. Sledovat GT3 vozy s motory o 600 k v plné rychlosti z horního patra patrového autobusu poskytuje zcela nový, trochu nadreálný pohled na závody. Nyní si jsme jisti, že to určitě v budoucnosti zopakujeme,“ prohlásil hlavní manažer šampionátu Benjamin Franassovici. Franassovici osobně před jízdou vystupoval v roli kontrolora jízdenek.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři