Autodrom rozdal prvním prvňáčkům nové reflexní šňůrky

30.09.2019 14:49

Nové reflexní šňůrky na krk s telefonními čísly na tísňové linky integrovaného záchranného systému dostali žáci prvních tříd 18. základní školy v Mostě. Rozdali jim je pracovníci mosteckého autodromu, instruktor kurzů bezpečné jízdy zároveň děti zábavnou formou a s pomocí videoprojekce poučil o zásadách správného chodce a cyklisty. „Děti reagovaly velmi spontánně, živě diskutovaly. Uváděly také hodně případů, kdy přistihly dospělé, kteří přecházeli po přechodu nebo projeli křižovatku na červenou. Děti jsou vnímavé, musíme jim být dobrým, nikoli špatným příkladem,“ nabádá k odpovědnosti instruktor Jan Michalovič.

Rozdáváním nových šňůrek autodrom napravuje chybu, kterou se nepodařilo včas odhalit. „Na původní šňůrce, jež byla součástí obsahu reflexního batůžku pro všechny prvňáčky v Ústeckém kraji, jsme přehodili čísla záchranky a hasičů. Batůžky chlapci a děvčata obdrželi při zahájení školní docházky,“ vysvětlila obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

V batůžku každý z 8 500 prvňáčků v kraji našel kromě šňůrky také výukové pomůcky, reflexní prvky, pexeso s dopravními značkami a pracovní sešit k osvojení základů bezpečnosti silničního provozu. Batůžek zkompletovali právě pracovníci autodromu, který se letos aktivně přihlásil k projektu Bezpečná cesta do školy. Byl zaměřen na obezřetnost řidičů i chodců na začátku nového školního roku, při jeho koordinaci autodrom spolupracoval s Ústeckým krajem, policií a samostatným oddělením ministerstva dopravy BESIP.

K financování projektu Bezpečná cesta do školy společnost AUTODROM MOST využila dotaci z Fondu Ústeckého kraje.

Podpora dětí a mladých lidí je podle Svobodové v souladu s činnostmi autodromu zaměřenými na bezpečnost silničního provozu a zejména na preventivní akce právě pro chlapce a děvčata předškolního i školního věku a mladé začínající řidiče. „Nabízíme teoretickou a praktickou výuku základů bezpečnosti silničního provozu zábavnou formou dětem z prvního stupně základních a také mateřských škol. Školním výpravám se věnuje zkušený instruktor. Nejprve v učebně podle věku dětí vysvětlí principy bezpečnosti silničního provozu. Praktická část pak pokračuje na dopravním hřišti vybaveném značkami a semafory,“ upřesnila.

Hřiště je po celý rok volně přístupné veřejnosti, kola, koloběžky či odrážedla i přilby si děti mnohou zdarma zapůjčit. Každý rok o prázdninách autodrom organizuje také příměstské dětské tábory pro chlapce a dívky od 6 do 15 let, kde se mimo jiných aktivit učí i správnému chování při pohybu v rušných ulicích měst.

Autodrom sleduje i skupinu mladých začínajících řidičů, organizuje pro ně například soutěže, při nichž
si mohou vyzkoušet své znalosti a dovednosti v uzavřeném areálu. Eliminuje se tak maximálně možnost ohrožení jiných účastníků silničního provozu.

 

 

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři