Bosch oficiálním partnerem šampionátu ABB FIA Formule E

16.11.2018 14:51

Mistrovství ABB FIA Formule E odstartuje s novým sponzorem. Pro následující tři sezony se oficiálním partnerem této první čistě elektrické závodní série stane společnost Bosch. Ta tímto krokem podpoří své úsilí stát se vedoucím dodavatelem v oblasti elektromobility.

Společnost Bosch bude sponzorovat závody Formule E s elektricky poháněnými monoposty nové generace. Partnerství se závodní sérií zahrnuje rozsáhlou reklamní spolupráci na závodních tratích, online a v televizi. Smlouva byla uzavřena až do roku 2021.

„Bosch elektrifikuje pohonné jednotky na silnicích i na závodních okruzích. Pro elektrickou jízdu je partnerem číslo jedna, což je pozice, která se nyní odráží v našem postavení oficiálního partnera Formule E,“ říká člen představenstva společnosti Robert Bosch Markus Heyn.

„Je nám velkou ctí, že můžeme společnost Bosch přivítat v šampionátu ABB FIA Formule E jako našeho oficiálního partnera. Bosch je jedním z předních dodavatelů automobilových komponent, renomovanou a uznávanou značkou. Jeho vstup do formule E je proto rozhodně velkým krokem. Dlouholetá tradice společnosti Bosch v motorsportu a odborné znalosti z oboru elektrifikace, automatizace a konektivity jsou pro mě přirozené spojení. Tyto pilíře jsou klíčem k městské mobilitě budoucnosti a společně se všemi našimi partnery můžeme společně pomoci urychlit přechod na elektrický pohon,“ uvádí zakladatel a generální ředitel Formule E Alejandro Agag.

Pro firmu Bosch je partnerství s šampionátem elektrických vozidel mnohem víc než jen čisté sponzorování. Jako oficiální partner bude mít blízko k divákům a svým zákazníkům. Formule E dnes představuje globální platformu a inovativní sérii závodů vozidel s elektrickým pohonem. Ve Formuli E jsou v současné době zastoupeni všichni hlavní výrobci automobilů.

Připojením se k závodní sérii navíc Bosch pokračuje ve své vlastní tradici motorsportu. Historie motorsportu společnosti Bosch se začala psát už před 117 lety jejím prvním vítězstvím s vlastní technikou v roce 1901. Jako dodavatel technologií a služeb je Bosch od roku 2000 partnerem německého šampionátu cestovních vozů DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). Všechny závodní automobily v tomto seriálu používají různé komponenty a systémy dodávané firmou Bosch.

V letech 2006 až 2016 se na nejvyšších příčkách v 24 hodinovém závodě Le Mans i dalších závodech mistrovství světa FIA ve vytrvalostních závodech WEC (World Endurance Championship) objevovaly prototypy Audi poháněné vznětovými motory a hybridním pohonem se vznětovým motorem s technologií Bosch. Vstupem do formule E tak završuje své aktivity v oblasti automobilových závodů.

V nové sezoně čeká 11 týmů formule E se 22 monoposty 13 závodů ve 12 městech na pěti kontinentech. Závody se jezdí na okruzích vytyčených v městských centrech po celém světě. Pátá závodní sezóna formule E, první s monoposty druhé generace s vyšší výkonností a delším dojezdem, odstartuje 15. prosince 2018 v Saúdské Arábii v Rijádu ve čtvrti Ad Diriyah. Bude to první velký mezinárodní motoristický podnik pod hlavičkou FIA, který se v zemi pojede. Vzhledem k současné politické situaci v zemi je to ovšem poněkud kontroverzní vstup do nové éry šampionátu formule E.

Tato závodní série má celosvětový dosah a nabízí atraktivní techniku. Proto je nejen pro Bosch ideální marketingovou platformou. Kromě generálního partnera šampionátu, kterým je dodavatel nabíjecích stanic společnost ABB, se v jednotlivých týmech objevuje řada dalších významných firem.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři