Bezpečně za volantem už od 17 let: Co je program L17?

07.03.2024 08:19

Na začátku roku 2024 se v České republice rozběhl revoluční program L17, který mladým zájemcům otevírá dveře k získání řidičského oprávnění již od 17 let věku. Za jakých podmínek mohou mladí řidiči usednout za volant už v 17 letech a jak program L17 funguje?

 

Základní princip L17 je prostý: mladí lidé ve věku 17 let mají možnost projít standardním výcvikem v autoškole, kde se naučí vše potřebné od základů bezpečného řízení, přes dopravní předpisy, až po pokročilejší manévry za volantem. Po absolvování výcviku čekají na žadatele obvyklé závěrečné zkoušky, jako je tomu u všech ostatních zájemců o řidičské oprávnění. Zahájit výuku v autoškole je možné od 15,5 roku věku s tím, že závěrečné zkoušky z jízdy a teorie může uchazeč složit až v 17 letech.

 

Autoškola Polygon Most: Do provozu bez stresu

 

Po nich ale přichází klíčový moment: každý mladý řidič ve věku 17 let musí mít při jízdě po svém boku zkušeného průvodce, tzv. mentora. Konkrétního mentora si vybírá mladý řidič a mentor s tím musí písemně souhlasit. Tento mentor není jen někdo, kdo sedí na vedlejším sedadle, ale musí splňovat určité požadavky. Mezi ty patří: řidičský průkaz sk. B po dobu alespoň 10 let (zkušený řidič), mentor nesmí mít v posledních 5 letech udělen zákaz řízení a v bodovém hodnocení řidičů má 0 bodů. Samozřejmostí je, že mentor není během jízdy pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek. Mentorem tak bývá nejčastěji rodič nebo příbuzný mladého řidiče, není to však podmínkou.

 

Vyzkoušejte školu smyku a zlepšete své řidičské schopnosti

 

Pro splnění všech náležitostí musí být mentoři (mohou být až čtyři) zapsáni do Evidenční karty mladého řidiče i mentora. To zajišťuje, že vše probíhá pod dohledem a je transparentní. Sám ani s nikým jiným mladý řidič před dovršením 18 let řídit osobní automobil nesmí. To neplatí pro řízení malé motorky A1 s automatickou převodovkou a vozidla B1, na které mladý řidič získá oprávnění společně s oprávněním pro skupinu B. V těchto případech může řídit samostatně bez mentora již od 17 let.

 

Úkolem programu L17 není jen zpřístupnění řidičského průkazu mladým řidičům. L17 dává mladým lidem možnost získat zkušenosti a dovednosti za volantem v relativně bezpečném prostředí, což snižuje riziko nehod a zlepšuje jejich připravenost. Je to příležitosti pro mladé lidi naučit se řídit bezpečně a odpovědně.

 

Více info: www.l17.cz


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři