Elektrické GT absolvovalo crash test

26.01.2018 09:04

Vůz Tesla P100D v závodní úpravě pro připravovaný šampionát Electric GT úspěšně splnil crash test předepsaný FIA. Vůz náraz do bariéry absolvoval s aktivním vysokonapěťovým bateriovým systémem.

Připravovaný seriál závodů Electric GT (viz náš blog ze 14. 5. 2017) má za sebou další důležitý krok. Závodní automobil Tesla Model S P100D úspěšně prošel crash testem požadovaným Mezinárodní automobilovou federací FIA. Crash test se uskutečnil v zařízení Institutu aplikovaného automobilového výzkumu IDIADA v Barceloně.

Oficiální test FIA sestává z čelního nárazu rychlostí 14 m/s (50 km/h) do pevné překážky tvořené betonovým blokem o hmotnosti 130 t s dřevěným obkladem o tloušťce 19 mm. Při testu byly aktivovány plně nabité vysokonapěťové akumulátory. Ve voze s maximální hmotností 1720 kg, jakou bude mít při závodě, byla standardní figurína o hmotnosti 88 kg. Ve voze byl i záznamový systém o hmotnosti 25 kg.

Pracovníci institutu IDIADA měřili a analyzovali zrychlení figuríny a vozidla během nárazu. Po nárazu se kromě běžných statických deformací různých částí vozidla kontroloval i stav ochrany proti úniku elektrolytu a zjišťovalo se nebezpečí vzniku elektrošoků.

Už během roku 2018 by měl začít seriál závodů sériových vozidel s elektrickým pohonem Electric Production Car Series se 20 identickými vozy Tesla Model S P100D vybavenými bezpečnostním systémem OMP, pneumatikami Pirelli a brzdami Alcon. Do budoucna by měly být závody otevřené pro různá auta.

Každý podnik by měl sestávat ze dvou závodů na 60 km - jednoho za dne a druhého za soumraku. Součástí závodního víkendu budou i závod elektricky poháněných motokár eKarting Series a virtuální závody eSports Championship (psali jsme o něm 24. 11. 2017). Kromě toho má být každý podnik spojen s festivalem nových technologií a inovací. Fanoušci budou moci závody sledovat prostřednictvím Periscopu, Twitche a XouTube a být v přímém kontaktu s týmy prostřednictvím sociálních sítí.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři