Hyundai skupiny B v Praze

19.10.2017 09:46

Hyundai v letošním mistrovství světa v rallye bojuje o titul s vozem i20 WRX Coupé. My vám ale chceme představit úplně jiné soutěžní auto korejské značky zachycené před panoramatem Pražského hradu.

Nejnovější generace vozů WRC byla navržena s myšlenkou na to, aby vzhledově připomínaly legendu soutěžního sportu jménem skupina B. Éra vozů skupiny B je v očích mnoha pamětníků dodnes pokládána za vrchol automobilových soutěží. Nikdy dříve ani potom se v motoristickém sportu neobjevila tak brutální monstra jako během dvou vrcholných let tohoto období.

Auto, které vám dnes představujeme, ale není tak nekompromisní jako soutěžní vozy z let 1985 a 1986. Mnohem víc připomíná nevelký počet okruhových vozů, které podle stejného předpisu skupiny B tehdy vznikly pro závody na okruzích.

Základem konceptu je sériový vůz Hyundai Genesis Coupé, tedy model, který je dostupný na severoamerickém trhu - vlastně byl, protože jeho prodej v této podobě už skončil. Tým stylistů Hyundai Design Centra v kalifornském Irvine, vedený Chrisem Chapmanem, na základě tohoto vozu vytvořil čtyři koncepty závodních vozů podle různých kategorií. Nás mezi nimi zaujala soutěžní verze Gr. B Rally Car, navržená ve shodě s legendární skupinou B.

Nejde o skutečný automobil, ale o virtuální vozidlo. Designéři Hyundaie tyto koncepty navrhli pro videohru Gran Turismo společnosti Polyphony Digital, patřící do skupiny Sony Interactive Entertainment. Této hry, uvedené na trh v roce 1997, se už prodalo 76 milionů kusů, takže je nejúspěšnější hrou pro konzole PlayStation. Hra funguje jako autentické simulátory s vynikající grafikou a důrazem na sebemenší detaily.

Součástí hry jsou nejen skutečné automobily, ale občas i připravované modely. Pro tuto hru se také navrhují i různé speciality, často ve spolupráci s designéry automobilek. To je také případ tohoto atraktivního Hyundaie Genesis Coupé Gr. B, který nás zaujal i tím, že jej kalifornští designéři umístili do centra Prahy.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři