McLaren 720S GT3 je připraven na start

04.12.2018 13:44

Společnost McLaren Automotive připravila svůj nový závodní vůz GT 720S GT3 k debutu při GT Festivalu v Bahrajnu před prvním startem v závodě 12 hodin v Abú Dhabí.

McLaren 720S kategorie GT3 je prvním automobilem kompletně navrženým a vyrobeným vlastním oddělením motorsportu společnosti McLaren Automotive. Jde tedy o první čistokrevný závodní McLaren. Ještě před prvními dodávkami zákaznickým týmům před sezonou 2019 se toto nové auto zákazníkům i veřejnosti představilo na okruhu v Bahrajnu v rámci finále vlastního zákaznického seriálu závodů Pure McLaren při Bahrain GT Festivalu (30. 11. až 2. 12.). Nový McLaren 720S GT3 byl hlavní atrakcí podniku, v jehož rámci se konal i první Pohár národů GT FIA (FIA GT Nations Cup) a Abu Dhabi SRO GT4 International Cup.

Po této prezentaci se McLaren 720S GT3 postaví poprvé na start mezinárodního závodu Gulf 12 hodin v Abú Dhabí, který se na okruhu Yas Marina pojede ve dnech 13. až 15. prosince. Tam pojede vůz v barvách týmu McLaren Motorsport a mezi jeho soupeři budou i další vozy slavící světovou premiéru v kategorii GT3 Aston Martin Vantage GT3 a Audi R8 LMS GT3 Evo.

Tým techniků McLarenu je přesvědčen o tom, že prověření vozu v závodním nasazení mu poskytne cenná data z reálného provozu jako doplnění poznatků z náročného a vyčerpávajícího testovacího programu. Do toho se na různých okruzích zapojili testovací jezdci McLarenu Rob Bell, Ben Barnicoat, Paul Holton a Joe Osborne. Testování bude po závodní premiéře pokračovat až do oficiální homologace vozu pro sezonu 2019. Poté se McLaren 720S GT3 v rukou soukromých týmů objeví v nejrůznějších šampionátech kategorie GT3 po celém světě.

 „Vývojový tým neúnavně pracoval na tom, abychom absolvovali náročný testovací program, který jsme pro tento vůz navrhli. Jsme přesvědčeni, že se toho během prvního závodu hodně naučíme. Po závodě budeme pokračovat v testování. Jedná se o mimořádně důležitý produkt a program pro McLaren Automotive. Proto musíme zajistit, že naši zákazníci obdrží automobil hodný naší ikonické značky,“ řekl ředitel týmu McLaren Team Motorsport Dan Walmsley.

První předváděný McLaren 720S GT3 proto má zabarvení identické s legendárními vozy McLaren, které v letech 1967 až 1971 v nesmírně tvrdé konkurenci opakovaně triumfovaly v šampionátu sportovních vozů bez technického omezení CanAm.

McLaren Automotive při vývoji svých vozů, včetně aut vycházejících z oddělení Motorsport, úzce spolupracuje s několika významnými technickými partnery, jako jsou AkzoNobel, Kenwood, Pirelli nebo Richard Mille. Všechny vozy McLaren se vyrábějí v technickém výrobním centru MPC ve Wokingu.

McLaren získal na sezonu 2019 zastřešení od automobilové federace FIA pro druhý ročník svého vlastního seriálu závodů Pure McLaren GT Series, který se jezdí se speciálně připravenými vozy McLaren 570S GT4. Šest podniků druhé sezony už bylo zařazeno do oficiálního mezinárodního kalendáře FIA. Seriál odstartuje v květnu na jednom z nejkrásnějších evropských okruhů v portugalském Portimau a bude pokračovat na pěti okruzích, na nichž se jezdí velké ceny formule 1 včetně Spa Francorchamps, kde před 50 lety Bruce McLaren získal první vítězství pro značku McLaren ve velké ceně započítávané do mistrovství světa. Dalšími tratěmi budou Hungaroring, Hockenheimring a v říjnu Silverstone. Finále se opět uskuteční koncem listopadu v Bahrajnu. Každý závodní víkend nabídne dva třicetiminutové závody.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři