Motorkáři se v bezplatném kurzu budou „učit přežít“

20.04.2020 14:46

Už potřetí se vrací na výcvikové plochy mosteckého polygonu zdokonalovací kurz pro motocyklisty, který je součástí dlouhodobého projektu „Učme se přežít“. První setkání motorkářů, jež bylo premiérou i v celém Ústeckém kraji, hostil na konci srpna 2018. V loňském roce se v Mostě vystřídalo ve čtyřech termínech na 200 motocyklistů. Letos by se měl celodenní bezplatný kurz uskutečnit ve dvou termínech, a to v sobotu 13. a v neděli 14. června. Zájemci se mohou registrovat zde, více o projektu se dozvědí zde.

Organizátorem celorepublikového projektu je Autoklub ČR, který úzce spolupracuje s Týmem silniční bezpečnosti, Policií ČR a Ústeckým krajem. Výcvik pod dohledem zkušených instruktorů je rozdělen mezi osm výcvikových centrech v České republice, harmonogram však narušil nouzový stav v souvislosti s epidemií nemoci Covid-19. „Museli jsme už zrušit kurzy v Třinci, Jihlavě a Sosnové v termínech od dubna do konce května. Pevně věříme, že epidemie v dohledné době poleví a s tím i omezení pohybu osob. Pokračovali bychom tak podle plánu, již zrušené kurzy bychom přesunuli na nový termín,“ vysvětlil produkční projektu Tomáš Lindner.

Cílem preventivního projektu, který má už jedenáctiletou tradici, je docílit snížení počtu a zmírnění následků nehod motocyklistů. „Podle našeho názoru je nejefektivnější cestou právě trénink v bezpečí uzavřených ploch. Za pravdu nám dávají i sami motorkáři, kteří kurz absolvovali. Nácvik zvládání krizových situací pod dohledem zkušených instruktorů si velmi pochvalují, řadu z nich už dobře známe. Našich akcí se totiž zúčastňují opakovaně,“ upřesnil manažer projektu Jan Polák.

Motocyklisté patří k nejohroženější skupině účastníků silničního provozu. Jen v loňském roce jich při nehodách zemřelo 75, dalších 413 utrpělo závažná zranění. Zatímco v letech 1993 až 2015 byla v průměru každá jedenáctá oběť smrtelné nehody motorkář, v loňském roce už to byla každá sedmá.

Mostecký autodrom nabízí řidičům kurzy bezpečné jízdy celoročně, motocyklistům pak od jara do podzimu. Jejich náplň se přizpůsobuje různým skupinám, například ženám, rodinným příslušníkům či pracovním kolektivům. Kurzy využívají plochy polygonu, které jsou svou dispozicí a instalovanými technologiemi největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu u nás.

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři