Na druhý pokus to vyšlo

15.12.2017 10:01

Vítězem šampionátu ADAC GT Masters se ve své druhé sezoně stal mladý Francouz Jules Gounon. Vedoucí pozici sice držel už od sedmého ze 14 závodů, ale definitivní rozhodnutí padlo až v tom úplně posledním - na místě, na nějž neměl z loňska dobré vzpomínky.

Druhý závod posledního podniku na Hockenheimringu rozhodl o tom, že se dvaadvacetiletý Francouz Jules Gounon stal vítězem letošního ročníku ADAC GT Masters. Shodou okolností se tak stalo přesně rok poté, co měl na stejném místě těžkou nehodu (psali jsme o tom v blogu 25. 8.). Pozoruhodné na tom je, že titul vybojoval se stejným vozem Corvette GT3, s nímž před rokem tvrdě narazil do bariéry. Tým Callaway Competition auto dokázal nejen opravit, ale i přidat několik vylepšení.

Syn mistra Francie F3 z roku 1989 a účastníka devíti velkých cen F1 a 11 závodů v Le Mans Jeana-Marca Gounona od začátků v motokárách bojoval většinou víc s nedostatkem financí než se soupeři. Jeho kariéru zachránilo až pozvání týmu Callaway Competition do šampionátu ADAC GT Masters. Vloni jeho cestu za titulem zastavila těžká havárie ve finálovém závodě. Důvěru týmu vedeného Ernstem Wöhrem si přesto udržel a odměnil se mu za to letošním titulem.

Po boku Gounona se vystřídali tři spolujezdci. Druhého jezdce týmu Callaway Daniela Keilwitze, s nímž absolvoval úvod sezony a společně vyhráli na Red Bull Ringu, nejprve nahradil Nizozemec Renger van der Zande, se kterým vyhráli v Zandvoortu, a potom Španěl Albert Costa. Pro poslední závod se ke Gounonovi vrátil Keilwitz a pomohl mu k rozhodujícímu triumfu na Hockenheimringu. Gounon současně získal i titul pro Juniory, tedy jezdce do 25 let.

O Gounonově titulu rozhodly dva faktory. Jednak byl nejrychlejší, když vyhrál nejvíc závodů (tři ze 14), vedl nejvíc kol a šestkrát vystoupil na podium. Také ale nejčastěji bodoval (12x), což v početném a velmi vyrovnaném poli nebylo vůbec snadné.

V šampionátu bodovalo 37 jezdců ze 14 zemí včetně Filipa Salaquardy. Celkem 20 jezdců z osmi týmů si během sezony připsalo alespoň jedno vítězství. Ze sedmi zúčastněných značek si šest připsalo alespoň jedno prvenství, přičemž Corvette, Lamborghini a Audi dosáhly tři výhry. Na Lausitzringu dělilo v kvalifikaci 21 nejrychlejších vozů pouhých 0,838 s. Nejtěsnější dojezd viděl Zandvoort, kde Gounon a van der Zande vyhráli s náskokem pouhých 0,375 s. Naopak největší náskok měli na Nürburgringu Asch s Auerem - 7,257 s před druhými Jaminetem a Ammermüllerem.

Zda Julese Gounona uvidíme i v Mostě, kam šampionát ADAC GT Masters v sezoně 2018 zavítá, zatím není jisté. V létě ho Audi pozvalo ke 24 hodinám ve Spa-Francorchamps a i tam vyhrál, takže se dá očekávat, že o služby mladého Francouze bude velký zájem. Každopádně už nyní je jasné, že startovní pole bude ještě zajímavější než letos, a to jak po stránce jezdecké, tak i nových vozů a nově se hlásících týmů. O tom ale víc zase někdy příště.

ADAC GT Masters 2017

  1. Jules Gounon (F) Callaway Competition, Corvette C7 GT3-R 174
  2. Daniel Keilwitz (D) Callaway Competition, Corvette C7 GT3-R 123
  3. Christopher Mies (D)/Connor De Phillippi (USA) Montaplast by Land Motorsport, Audi R8 LMS 120
  4. Philipp Eng (A) BMW Team Schnitzer, BMW M6 GT3 116
  5. Kelvin van der Linde (ZA) Aust Motorsport, Audi R8 LMS 107

 

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři