Nový Radical SR1

18.08.2017 14:58

Druhá generace závodního roadsteru Radical SR1 má za sebou testování na okruhu Rockingham. Novinku, která slibuje dosahovat na okruzích časy srovnatelné s vozy GT4, už je možné objednávat s tím, že během srpna budou dodána první auta zájemcům.

Šéf Radical Motorsport Alex Mortimer k plné spokojenosti osobně odzkoušel na okruhu Rockingham nový vůz SR1 Gen 2. Extrémní Radical SR1 pohání motor Suzuki RPE 1340 cm3 o výkonu 130 kW (175 k) a 176 N.m jako dosud. Převodovka je šestirychlostní se sekvenčním řazením.

SR1 nové generace ale má zásadně změněnou aerodynamiku laminátové karoserie a hmotnost se podařilo snížit až na 490 kg. Modernizována byla i elektronika. Osvědčený rám se dvěma sedadly se sice nezměnil, ale s novou, významně přepracovanou karoserií, vznikl modulární systém vycházející vstříc klientům a současně poskytující vozu větší stabilitu a lépe předvídanou ovladatelnost. V ergonomicky uspořádaném interiéru je nový přístrojový panel z uhlíkového kompozitu s elektronickým displejem AiM MXL2 převzatým z modelu SR3.

Podle Mortimera vůz nové generace se standardními pneumatikami Dunlop se vzorkem dosahuje na okruhu srovnatelné časy jako vozu GT4. Pokud by se použily pneumatiky bez vzorku (slicks), pak by byl ještě o 2 s rychlejší a dosaženými časy by se přiblížil výkonům vozu SR3. Hlavní podle něj ale je, že díky lepšímu vyvážení a zlepšené aerodynamice má jezdec vůz víc pod kontrolou.

V pohárových závodech SR1 Cup letos ještě dostanou nové vozy Gen 2 zátěž, zvýší se jejich světlá výška a přidá se restriktor v sání, aby se vyrovnaly výkonností s těmi stávajícími. Seriál SR1 Cup se ve Velké Británii jezdí už pátým rokem jako jedna z nejdostupnějších závodních sérií pro začínající zájemce o postup do kategorií prototypů ale i pro amatérské závodníky, kterým stačí klubové závodění za dostupnou cenu.

První SR 1 Gen 2 už se začaly dodávat. Za cenu 40 000 GBP (1,15 milionu Kč) je auto kompletně připravené k závodění.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři