Porsche podpoří závody GT3

29.12.2017 09:50

Kromě účasti továrních vozů a zákaznických týmů ve vytrvalostních závodech s vozy 911 RSR GTE se Porsche už tradičně v roce 2018 zaměří na podporu zákaznických týmů v kategorii GT3 po celém světě. Týkat se to bude i šampionátu ADAC GT Masters, který poprvé zavítá i do Mostu.

Úspěšný model Porsche 911 GT3 R, určený pro zákaznický sport, vstoupí do sezony 2018 v kategorii GT3 v modernizované podobě. Soubor dílů, jimiž lze dodatečně vybavit všechna vozidla modelových roků 2016 a 2017, zahrnuje mimo jiné novou přední kapotu pro optimalizaci chladicí soustavy a boční aerodynamické prvky pro vylepšení aerodynamické rovnováhy.

Ve třetím ročníku seriálu Intercontinental GT Challenge bude Porsche podporovat ve všech závodech minimálně jeden místní tým, který nasadí 911 GT3 R ve třídě Pro. Všech závodů se zúčastní tovární jezdci Dirk Werner (36), Romain Dumas (39) a Frédéric Makowiecki (37), kteří budou bojovat o titul v hodnocení jezdců. Tento šampionát zahrnuje největší vytrvalostní závody vozů GT na čtyřech kontinentech - australskou dvanáctihodinovku Bathurst, 24 hodin ve Spa-Francorchamps, desetihodinovku v japonské Suzuce a osmihodinovku v kalifornském Laguna Seca. Už nyní jsou do tohoto seriálu přihlášeny i tovární týmy Audi (obhájce letošního titulu), Bentley a BMW.

Stejná trojice Werner/Dumas/Makowiecki bude s vozem 911 GT3 R startovat také ve všech závodech seriálu Blancpain GT Series Endurance Cup. Tento vůz nasadí tým Manthey Racing. Také součástí tohoto šampionátu bude čtyřiadvacetihodinovka ve Spa-Francorchamps. Zde mezi předběžně přihlášenými najdeme továrně připravené vozy Aston Martin, Bentley, McLaren a Mercedes-AMG.

Porsche bude už tradičně svými techniky a jezdci podporovat zákaznické týmy v mnoha mezinárodních a národních seriálech závodů GT, jako jsou European Le Mans Series, Pirelli World Challenge v USA, japonská Super GT Serie nebo vytrvalostních závodů série VLN na Nürburgringu.

Pro nás je nejzajímavější informace, že úřadující mistr světa FIA WEC v kategorii LMP1 a vítěz závodu 24 hodin Le Mans Timo Bernhard (36) se v sezoně 2018 vrátí do kategorie GT, a to dokonce jako majitel vlastní závodní stáje Team 75 Bernhard. Společně s Kévinem Estrem nastoupí do seriálu ADAC GT Masters, který se v roce 2018 poprvé pojede také v Mostě.

V závodě ADAC 24 hodin na Nürburgringu, který se uskuteční ve dnech 12. až 13. května, se na start postaví celkem devět vozů Porsche 911 GT3 R. Pět ve třídě GT Pro a čtyři v GT Am. Továrnou podporovaný tým Manthey Racing do závodu nasadí dva vozy 911 GT3 R, které budou řídit tovární jezdci Earl Bamber/Laurens Vanthoor/Kévin Estre/Patrick Pilet a Romain Dumas/Richard Lietz/Frédéric Makowiecki/Nick Tandy. Celkem se zde na start postaví 13 továrních jezdců Porsche a čtyři jezdci z programu Porsche Young Professionals.

Nový závodní vůz 911 GT3 Cup o výkonu 485 k, který měl v sezoně 2017 svou premiéru v pohárových závodech Porsche Mobil 1 Supercup, Carrera Cup Deutschland a v Severní Americe, se v roce 2018 zúčastní většiny z 21 značkových pohárů po celém světě. Do jara 2018 bude vyrobeno celkem 339 těchto vozů pro značkové poháry. Nikdy dřív nebylo vyrobeno tolik závodních vozů jednoho typu pro jednu sezonu. Porsche 911 GT3 Cup tak zůstává nejprodávanějším závodním vozem na světě. Tento vůz jsme detailně představili v našem blogu 17. 2.

Ing. Vladimír Rybecký

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři