Rady experta na bezpečnost silničního provozu Jiřího Patery

15.02.2019 15:30

Technika bezpečné jízdy – vyhýbání

Nutnost vyhnout se nenadálé překážce je pro řidiče velice nepříjemnou situací. V následujících řádcích uvedu pouze techniky vyhnutí (jakýsi trénink) mimo situace, které mohou nastat v silničním provozu.

Technika vyhnutí s předchozím brzděním

Doporučuji rychle vyšlápnout (rozuměj zmáčknout) spojku a brzdit velkou silou; u vozidel s automatickou převodovkou pouze velkou silou brzdit. Technika brzdění velkou silou je shodná u obou typů vozidel i na povrchu s nízkou přilnavostí.

ABS a moderní elektronické systémy (např. ESP) budou auto brzdit a stabilizovat. Při brzdění budete stále udržovat přímý směr jízdy. Při zjištění, že nebude možné auto před překážkou dobrzdit, pak tato technika vyhnutí dovoluje současně za stálého brzdění i řízení případnou nutnou změnu směru jízdy. Pohled řidiče musí být do směru vyhnutí, ne na překážku. Řízení i v této krizové situaci by mělo být plynulé (vím, že se to lehce říká), pneumatika nedokáže přenést na vozovku prudkou změnu směru jízdy.

Technika vyhnutí bez brzdění
Návyky, strach a někdy i unáhlenost nám ve většině případů velí brzdi, přesto může být vyhnutí bez předchozího brzdění únikem z přímého nárazu. Doporučuji rychle vyšlápnout (tedy zmáčknout) spojku a řídit ve směru pohledu. Pohled řidiče musí být do směru vyhnutí, ne na překážku. U vozidel s automatickou převodovkou pouze okamžitě sundat nohu z plynového pedálu.

Odkaz na video:

http://www.auto.cz/jak-se-spravne-vyhybat-na-kluzke-vozovce-105899

 

 

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři