Řidiči opět neodolali nástrahám oslav nového roku, přistihli je s alkoholem

02.01.2020 11:14

Který řidič si občas nepoloží otázku, zda má ráno za volantem vozu čisté svědomí ohledně alkoholu, který zkonzumoval večer předtím. Zda by prošel bez újmy případnou policejní kontrolou na vyloučení alkoholu v oběhovém systému. Závisí to na mnoha faktorech od druhu a množství vypitého alkoholu po pohlaví, věk, váhu, rychlost metabolismu či tělesnou konstituci člověka. Obecně ale platí, že při usednutí za volant by měl být řidič střízlivý. U nás je zákonem nařízena dokonce nulová tolerance, žádná hranice alkoholu v krvi tedy není přípustná.

Máme za sebou silvestrovské oslavy. Příchod nového roku oslavují lidé na celém světě, a to tradičně právě popíjením alkoholu. Obyvatelé České republiky nejsou výjimkou. I to je nejspíš důvod, proč je každoročně 1. leden zapsán ve statistikách nehodovosti negativně. Policisté řeší větší počet nehod, jejichž viníky jsou opilí řidiči. Řada z nich má fatální následky. Za posledních deset let vyhaslo na našich silnicích v prvním dni roku 15 životů, jen v roce 2018 na Nový rok zemřeli při nehodách čtyři lidé. Ani první lednový den roku 2020 nebyl výjimkou, řidiči s alkoholem v krvi způsobili nebo byli účastníky 30 dopravních nehod na území České republiky. Žádná z nich si naštěstí nevyžádala lidský život.

Mnozí řidiči sedají za volant po silvestrovské party s kocovinou a s takzvaným zbytkovým alkoholem. „Domnívat se, že pár hodin spánku stačí, je omyl. Jednak odbourávání alkoholu trvá dlouho, například pět piv dvanáctek dostane dospělý muž vážící 85 kilogramů z organismu až po více než třinácti hodinách. A při silvestrovských oslavách jistě nezůstane jen u piva. Dobré je proto ověřit si, jak na tom řidič před nasednutím do auta je. Alkohol totiž ovlivňuje schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla a zkresluje smyslové vnímání,“ upozornil instruktor bezpečné jízdy společnosti AUTODROM MOST Marek Kohoutek.

Některé automobilky už na riziko opilého řidiče myslí. „Například švédská automobilka Volvo Trucks montuje do kamionů tester. Řidič do něj před jízdou foukne. Pokud má v dechu alkohol, centrální jednotka přeruší přívod elektrického proudu a vůz nelze nastartovat,“ potvrdil Kohoutek.

Opilým řidičům hrozí v případě přistižení či způsobení nehody také značné postihy, vedle zákazu řízení i trestní stíhání. Čeká je také finanční újma, vedle pokut to může být například pojistné plnění za způsobenou škodu, které na vinících nehod s prokázaným alkoholem v krvi vymáhají pojišťovny.

Pokud řidič nadýchá při policejní kontrole od 0,3 do jednoho promile alkoholu, dopustí se přestupku, za který je potrestán udělením sedmi trestných bodů, pokutou od 2 500 do 20 000 korun a zákazem řízení na dobu šesti až dvanácti měsíců. „Ani tento přistižený řidič s relativně nižší hladinou alkoholu v krvi však už nemá šanci zúčastnit se školení s následným odpočtem bodů v certifikovaném centru bezpečné jízdy. Na přestupky ohodnocené šesti a více body se totiž školení nevztahuje,“ vysvětlil Kohoutek.

Vyzkoušet si, jaké je řídit pod vlivem omamných či psychotropních látek, zájemci mohou na mosteckém autodromu při kurzech bezpečné jízdy. „V polední pauze jim zapůjčíme takzvané opilecké nebo kanabis brýle, které simulují účinky alkoholu či marihuany. Projedou si slalom. Kdo to podstoupil, byl skutečně velmi překvapen svými nekoordinovanými pohyby. Žádný kužel totiž většinou nezůstal na svém místě,“ doplnil Kohoutek.

 


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři