Vycházející hvězda a bezejmenný hrdina

25.08.2017 08:18

Jules Gounon (na snímku uprostřed) je dalším z jezdců dokládajících, že jablko nepadá daleko od stromu. Syn jednoho z nejúspěšnějších jezdců vytrvalostních závodů nedávné doby dosáhl ve dvaadvaceti letech životní úspěch ve Spa, nicméně dnes si jej chceme připomenout i z jiného důvodu.

Jean-Marc Gounon stál jedenáctkrát na startu dvacetičtyřhodinovky v Le Mans, mimo jiné i jako tovární jezdec Mercedesu-AMG. Nejlépe dojel na druhém místě v roce 1997 s vozem McLaren F1 GTR. Jeho syn Jules doslova vyrůstal na závodních tratích. Nebylo divu, že se snažil otce přesvědčit, aby mu umožnil závodit na motokárách. Jenže otec byl proti. Teprve když bylo Julesovi 16 let a dosahoval ve škole velmi dobré výsledky, tak svolil.

Slavný otec synovi pomáhal jen minimálně, vše ponechal na něm samotném. Jules nicméně po letech přiznává, že mu byl jeho otec velkou oporou, protože mu poskytl mnoho užitečných rad a samozřejmě jeho jméno mu pomáhalo otevírat dveře ke sponzorům. Jules začal v nejlevnější národní kategorii motokár a přes národní titul a titul vicemistra Evropy se dostal k monopostům formule 4 a formule Renault 2,0.

Všude se mu dařilo, ale na postup do vyšších kategorií neměl dost peněz. Proto opustil příliš drahé formulové závodění a místo toho vstoupil do Porsche Carrera Cupu France. To jej vloni dovedlo do prestižního německého šampionátu ADAC GT Masters. Tam spolu s Danielem Keilwitzem s vozem Callaway Corvette bojovali o titul.

Vyhráli tři závody, ale ten rozhodující v říjnu na Hockenheimringu skončil katastrofou. Jules se tři kola marně snažil předjet pomalý vůz Lamborghini, který ignoroval i signalizaci modrými vlajkami. Nakonec se situace vyhrotila tak, že ve snaze zabránit kolizi s kličkujícím pomalým autem ztratil kontrolu nad svým vozem a tvrdě narazil do postu traťových komisařů. Náraz bokem vozu pro Julese Gounona skončil nejen ztrátou naděje na titul, ale i zlomeninou levé nohy.

Průběh této nehody můžete vidět na https://www.youtube.com/watch?v=kTxKyPNO7-4. My si ji zde připomínáme i z jiného důvodu. Na záznamu si všimněte neuvěřitelné reakce bezejmenného hrdiny, kterým je traťový komisař stojící přesně v prostoru nárazu. Těsně před blížícím se vozem uskočil stranou, aby vzápětí byl opět na svém místě a žlutou vlajkou signalizoval nebezpečí. Klobouk dolů před jeho chladnokrevností a současně klobouk dolů před všemi bezejmennými pomocníky kolem závodních tratí, bez nichž by motoristický sport nemohl existovat.

V letošní sezoně 22letý Jules Gounon díky týmu Callaway Competition pokračuje v šampionátu ADAC GT Master, který s velkým náskokem vede. Navíc mu Jérôme Policand and Jean-Luc Beaubelique umožnili starty v závodech šampionátu Blancpain GT. Ve 24 hodinách Daytona Beach skončil druhý ve třídě GTD se ztrátou pouhých 0,2 s! Ve Spa s vozem Audi R8 LMS v barvách francouzském týmu Audi Sport Team Saintéloc společně s Christopherem Haasem a Markusem Winkelhockem dokázal to, co se jeho otci nepodařilo - vyhrál jeden ze čtyř největších závodů na 24 hodin na světě! Nyní věří, že mu to pomůže dostat se i na start 24 hodin v Le Mans. Letos mu to nevyšlo, protože nesehnal dost peněz.

Ing. Vladimír Rybecký


Další články


Hlavní partneři

Partneři

Mediální partneři