Autodrom získal akreditaci ke školení bezpečné jízdy s odpočtem trestných bodů

22.11.2018 15:22

Instruktoři mosteckého autodromu zahájili v těchto dnech výuku a výcvik bezpečné jízdy řidičů, kteří se přihlásili ke školení s odpočtem trestných bodů za přestupky v silničním provozu. „Školení bezpečné jízdy s odpočtem bodů v učebnách a na výcvikových plochách polygonu autodromu nabízíme už od jeho zavedení v roce 2008, a to s externími instruktory. Nyní se nám podařilo získat potřebnou akreditaci, takže školení už je zcela v naší režii,“ vysvětlila ředitelka polygonu společnosti AUTODROM MOST Veronika Raková.

Školení je určeno pro řidiče, kteří mají  ke dni podání žádosti v registru řidičů body za jednání zařazené do bodového hodnocení za porušení povinností podle zvláštního právního předpisu. Nesmějí mít v součtu zaznamenáno více než deset bodů, zároveň žádný z přestupků nesmí být ohodnocen šesti a více body. Potvrzení o absolvování školení bezpečné jízdy má platnost 30 dní ode dne vydání, řidič tak musí podat žádost o odečet bodů v této lhůtě.

Nejbližší kurzy na autodromu se uskuteční 16., 18. a 29. prosince, další pak bude následovat brzy po Novém roce. Konec roku je navíc podle Rakové velmi výhodným termínem. „Odečíst body na základě školení je totiž možné jen jednou v kalendářním roce. Kdo nasbíral více bodů a i po školení v prosinci mu nějaké zůstanou, může se už zkraje roku 2019 nechat proškolit znovu,“ vysvětlila.

Obsahem školení, které sestává z teoretické výuky a praktického výcviku, je teorie řízení a zásad bezpečné a defenzivní jízdy, nejčastější příčiny dopravních nehod a jejich předcházení, důsledky protiprávního jednání řidičů motorových vozidel či prevence řešení mimořádných událostí v silničním provozu.

„Principem školení je, aby si řidiči uvědomili, proč trestné body obdrželi. Tomu odpovídá i tříhodinová teoretická část v učebně. Na plochách při absolvování konkrétních modelových situací za volantem pak účastníci školení stráví ještě o půl hodiny déle. Maximální důraz klademe na uvědomění si rizik a důsledků jednání, za které byl řidič pokutován. Nejčastějšími přestupky, jichž se tito řidiči dopouštějí, jsou nepřiměřená rychlost, telefonování za jízdy či nepoužití bezpečnostních pásů,“ vyjmenoval hlavní instruktor autodromu Marek Kohoutek.

Splnit veškeré podmínky nutné pro absolvování školení řidiči musejí v týdenní lhůtě před samotným školením, počítají se přitom pracovní dny. Více informací zájemci najdou zde.