Chlapci a dívky z dětského domova svištěli po závodním okruhu

02.03.2017 15:03

Možnost prohlédnout si areál mosteckého autodromu využilo v tomto týdnu 20 chlapců a dívek z místního dětského domova a ze zařízení Mosťáček pro děti vyžadující okamžitou pomoc, které je jeho součástí. Nabídku vedení společnosti AUTODROM MOST ředitelka dětského domova Marcela Stütz přivítala. „Jsem moc ráda, že jsme mohly s dětmi na autodrom přijet. Každé vytržení z běžného všedního života samozřejmě velmi vítají, exkurze s odborným výkladem byla pro ně navíc opravdovým zážitkem,“ svěřila se sympatická žena.

Delegace z dětského domova se ujal zástupce sportovního ředitele společnosti Pavel Kužník. V dispečinku startovní věže, který je „centrálním mozkem“ autodromu, seznámil děti s historií areálu a vyjmenoval závody a další aktivity, které mostecký stánek motoristického sportu každoročně pro své fanoušky připravuje. Nechyběly ani praktické ukázky a svezení ve voze safety car po velkém závodním okruhu.

„Chlapce, ale i dívky nejvíce zaujal náš vůz rychlé technické pomoci, který vyjíždí v případě problémů na dráze, například při havárii některého ze závodníků. Vyzkoušeli si i hasičskou helmu a bundu, potěžkali si hydraulické vyprošťovací zařízení používané při záchraně pilotů, kteří jsou zaklíněni v nabouraném voze,“ upřesnil Kužník.

Vyvrcholením exkurze a pochopitelně nejsilnějším dojmem, který se malým návštěvníkům zaryl do mysli i pod kůži, byla jízda po dráze v rychlém voze safety car. „Do pocitů nadšení se přeci jen sem tam vkradlo trochou strachu, samozřejmě hlavně v zatáčkách. Ale celkově byly děti statečné a pořádně si to užily,“ popsal Kužník.

Líbila se mu i zvídavost chlapců a dívek. „Jeden z hochů se zajímal o to, jak se se závoděním začíná. Takže kdo ví, třeba ho jednou uvidíme jako pilota prohánět se po našem okruhu v kokpitu rychlého a silného stroje. Rozesmál nás dotaz, zda máme v našem autoparku nejrychlejší vůz planety Buggatti Veyron. Kéž by. Ale bohužel. Tazatele i sebe samotné jsme museli zklamat,“ usmívá se Pavel Kužník.

Pochvaly se však dočkaly i paní ředitelka a její kolegyně vychovatelka. „Nepotřebovaly žádného chlapa. Děti naložily do větší a menší dodávky, přičemž každá si sedla za volant jedné z nich. Výlet tak byl stylový. Příště určitě dámám nabídneme, aby to s dětmi odjezdily v závodním autě i po okruhu,“ dodal průvodce.