Lacko ovládl v sobotu oba mokré závody, druhý stíhací jízdou z osmého místa

01.09.2018 21:05

Nevídaný zážitek připravil domácím fanouškům obhájce titulu evropského šampiona okruhových tahačů Adam Lacko z týmu Buggyra Racing. Na mosteckém autodromu vyhrál po skvělém výkonu oba sobotní závody, přičemž ve druhém předvedl úžasnou a dech beroucí stíhací jízdu. Jezdci, kteří obsadili v prvním závodě první až osmé místo, si totiž na startu druhého mění pozice. Adam se tak musel probíjet na špici ze čtvrté řady. Dařilo se mu to náramně, v poslední zatáčce před cílem se navíc skvělým manévrem dokázal vtěsnat před dosud vedoucího Reinerta. Při dojezdu do cíle ho tak vítal ohlušující jásot nadšeného publika.

Radost z adrenalinové podívané nezkalilo obchodní a marketingové ředitelce společnosti AUTODROM MOST ani nevlídné počasí, jež sobotní program už šestadvacátého ročníku Czech Truck Prix provázelo. „Bohužel po tropických prázdninových měsících nám první zářijový den propršel. Všechno zlé je ale pro něco dobré. Nebýt deště, zcela jistě bychom nebyli svědky tak nádherných soubojů na trati. Adam Lacko netají, že mokrá trať mu vyhovuje. Na domácím okruhu v Mostě to především ve druhém závodě nejen potvrdil, ale svým výkonem přidal i pověstnou třešničku na dortu. Věřím, že nikdo z tisíců lidí, kteří k nám i přes nepřízeň počasí dorazili, nelitovali. Moc si jejich přízně vážíme,“ uvedla.

Lackovi se před dvěma nedělními závody podařilo stáhnout náskok dosud vedoucího Němce Jochena Hahna o 13 bodů. Pokud se mu znovu zadaří, vytvoří si do závěrečných tří závodních víkendů sezony velmi slibnou pozici. Vidina obhajoby titulu je tak stále reálná.

Součástí závodního víkendu Czech Truck Prix jsou i vložené série Octavia Cup, Renault Clio Cup Central Europe a KIA Platinum Cup. V prvních dvou vyčnívá nad svými soupeři další skvělý český jezdec Tomáš Pekař. I on má mostecký okruh rád a dokonale jej zná. Potvrdil to v sobotním závodě Octavia Cupu, když zvítězil stylem start – cíl. Smůlu si v sobotu vybral při měření sil v Renault Clio Cupu. Po vítězství v kvalifikaci se v samotném závodě na mokré dráze propadl na čtvrté místo. Aby toho nebylo málo, komisaři rozhodli o jeho diskvalifikaci. Jezdci Kia Platinum Cupu absolvují oba závody v neděli.

Doprovodný program, zasvěcený tentokrát 100. výročí vzniku společného státu Čechů a Slováků, nabízí po loňské úspěšné premiéře přehlídku The Most Truck Festival, kam majitelé přihlásili více než 100 kamionů. Jejich sobotní spanilá jízda po velkém závodním okruhu v polední přestávce byla skutečně velkolepou podívanou. Nepřijdou o ni ani diváci, kteří dorazí na Czech Truck Prix v neděli. Těšit se mohou i na leteckou akrobatickou show účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petra Kopfsteina, vyhlídkové lety vrtulníkem, taxijízdy v upravených speciálech či bojovém vozidle BVP. Pro děti je připravena řada atrakcí zdarma.

Ojedinělí zážitek si ze sobotní návštěvy autodromu odnášejí novomanželé Paterovi. „Společně s týmem Buggyra jsme splnili speciální přání novomanželů. Před startem druhého závodu tahačů obkroužili jedno kolo v dakarské Tatře Phoenix, kterou pilotoval vítěz několika etap této nejnáročnější rallyové soutěže světa Martin Kolomý,“ upřesnila Svobodová.