Motorkáři čekají na jaro, autodrom jim nabízí kurz bezpečné jízdy

05.03.2018 16:41

S příchodem jarního oteplení se na silnice vrátí motocykly. Jejich majitelé se už nemohou dočkat, až vytáhnou své naleštěné stroje z garáží a po dlouhém zimním půstu je zase proženou krajinou. Rychlá jízda ale zvyšuje riziko nehody. V ohrožení zdraví či dokonce života se tak ocitá nejen samotný řidič motocyklu, ale i další účastníci silničního provozu. Mostecký autodrom proto nabízí motorkářům kurz, který je zaměřený na osvojení principů bezpečné jízdy a řešení krizových situací.

První z kurzů se uskuteční už 15. dubna. Více informací zájemci najdou zde, objednat se mohou zde. „Teoretická část kurzu se zabývá technikou jízdy a výčtem krizových situací s návodem, jak je předvídat. Vedeme ji formou diskuse na dané téma, nejde tedy o pouhou přednášku. Praktická část cílí na zvládnutí stability a ovládání motocyklu, správné zatáčení, techniku brzdění z různých rychlostí a vyhýbací manévry,“ upřesnil instruktor společnosti AUTODROM MOST Marek Kohoutek.

Upozornil, že zájemci o kurz by si měli důkladně zkontrolovat technický stav stroje, doplnit pohonné hmoty a dorazit v dobré fyzické kondici. „Kurz trvá i s přestávkou na oběd sedm hodin. Při výcviku účastníci kurzu používají vlastní motocykl. Je to velká výhoda. Plochy polygonu opatřené moderní technologií jim totiž umožní zjistit chování a limity svého stroje v hraničních situacích, sami si zase ověří svou schopnost stroj v těchto situacích ovládat. Kurz je vhodný pro každého motorkáře. I ti zkušení vlastně po každé zimě tak trochu znovu začínají,“ vysvětlil Kohoutek.

Ačkoli mezi veřejností převládá názor, že většina motorkářů jezdí v běžném provozu příliš rychle a bezohledně, instruktor se vyznavačů jednostopých vozidel zastává. „Mám zkušenost, že mezi motorkáři je spousta odpovědných a rozumných lidí, kteří se chtějí svůj stroj naučit co nejlépe ovládat a výrazně tak posílit aspekt bezpečnosti. Potvrzuje to i zájem o naše kurzy bezpečné jízdy,“ doplnil.

Pokročilým motorkářům, kteří už mají za sebou základní výcvik a chtějí si například vyzkoušet i okruhové jezdění, autodrom nabízí trénink pod vedením instruktorů motoškoly kaskadéra a testovacího jezdce Míry Lisého.