Zážitek z jízdy v terénu umocní špičkový pick-up

16.04.2019 17:07

V areálu mosteckého autodromu s jarním počasí znovu ožil Navara Off-road Park, přírodní plocha s různými druhy povrchu pro nácvik bezpečné jízdy v terénu. Zájemci zde v praktické části kurzu pod vedením zkušeného instruktora získají základní cit pro vůz kategorie SUV a off-road a následně se naučí zvládat všechny nástrahy spojené s jízdou v lehkém, ale i těžkém terénu. Mohou zvolit svůj vlastní vůz, nebo si zapůjčit pick-up Nissan Navara.

Autodrom získal čtyři zcela nové vozy Nissan Navara s vyspělým pohonem 4x4, jež patří k nejoblíbenějším automobilům ve své kategorii na světě. Japonská automobilka je tradiční stálicí v tomto segmentu, první pick-up představila už v roce 1935. „Auta vedle kurzů bezpečné jízdy obohatí také nabídku doprovodných programů našich stěžejních závodních víkendů. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, s jakou suverenitou, nadhledem a hlavně bezpečně si tato elegantní monstra poradí s jakoukoli nástrahou terénu včetně hluboké vody či strmého blátivého kopce,“ upřesnila obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

V Navara Off-road Parku si řidiči vyzkoušejí jízdu v orné a jílovité půdě, setkají se s kombinací sypkého materiálu s hlínou a kamením. Dráha je vybavena umělými překážkami, jako je železniční svršek či položené klády. Disponuje ale zejména přírodními překážkami, a to sjezdy, výjezdy, bočním náklonem, brody a dalšími. V teoretické části kurzu vedle informací o osvojení správných řidičských návyků či novinkách v zákoně o pozemních komunikacích instruktoři seznámí majitele SUV či offroadového vozu podrobně s jeho výbavou a systémy. Při praxi v terénu si pak jako řidiči vyzkoušejí, co všechno jim výbava a systémy umožňují.

„Ukážeme si to například při prudkých sjezdech a výjezdech, při jízdě ve velkém bočním náklonu, při jízdě po velmi nerovném povrchu, kdy dochází ke křížení náprav nebo při jízdě šikmo svahem. Velkou pozornost samozřejmě věnujeme bezpečnosti řidiče a jeho spolujezdců při jízdě v terénu a také eliminaci či minimalizaci poškození vozu a s tím spojených nákladů. Nezapomínáme ale ani na životní prostředí. K přírodě se chováme s úctou a jsme k ní maximálně šetrní,“ vyjmenoval hlavní instruktor autodromu Marek Kohoutek.

Offroadový areál je přístupný veřejnosti každý den od 09:00 do 18:00 hodin, zajezdit si v terénu tak může po dohodě s personálem polygonu každý.